Sufletul, ca o pasăre

Feb 16, 2011 by

"Sfântul Ioan de Kronştadt compara sufletul nostru cu o pasăre. Fiecare suflet este pândit de vrăjmaşul cel rău care vrea să-l prindă. La început sufletul omului este ca un puişor fără pene, neajutorat, nu poate zbura."

Un puişor de vrabie a căzut din cuib: micuţ, neajutorat, fără aripioare. Neputincios, piuie doar şi îşi deschide cioculeţul cerând de mâncare. Nişte copii l-au găsit şi l-au adus în casă. I-au făcut un cuibuşor din iarbă şi crenguţe. Gheorghiţă hrănea puişorul, iar Anişoara îi dădea apă şi îl scotea la soare. Peste scurt timp puiul s-a întărit şi, în locul pufuşorului cu care era acoperit, au început să îi crească pene. Copiii au găsit în pod o colivie veche şi, pentru siguranţă, l-au pus în ea – ultimul timp cam lung privea motanul spre el. Zile întregi pândea la uşiţa coliviei şi aştepta momentul potrivit. Copiii îl alungau, el însă nu-şi lua ochii de la puişor.

A venit vara. Puişorul a crescut sub privirea copiilor şi deja zbura prin colivie. Trecu timpul şi colivia deveni mică pentru el. Când îl scoteau la aer el se zbătea, cerându-se la libertate. Copiii au hotărât să-i dăruiască libertatea. Desigur le părea rău să se despartă, dar, totuşi, nu puteau să-l lipsească de libertate pe cel născut pentru zbor.

Într-o zi însorită copiii şi-au luat rămas bun de la prietenul lor, au scos colivia afară şi au deschis uşiţa. Puişorul a sărit în iarbă şi a privit spre salvatorii săi. Imediat apăru şi motanul, brusc se avântă spre pui, însă … Pasărea s-a ridicat sus-sus…

Sfântul Ioan de Kronştadt compara sufletul nostru cu o pasăre. Fiecare suflet este pândit de vrăjmaşul cel rău care vrea să-l prindă. La început sufletul omului este ca un puişor fără pene, neajutorat, nu poate zbura. Cum oare să-l păstrăm, cum să-l creştem, ca nu cumva să se strivească de pietre, să cadă în mreaja vânătorului? Dumnezeu a creat ograda salvatoare, în care creşte şi se întăreşte sufletul nostru – casa lui Dumnezeu, Sfânta Biserică. Acolo sufletul învaţă a zbura sus-sus, până la cer. Şi află acolo atâta pace şi bucurie, încât nu-l mai sperie nici o capcană sau mreajă de pe pământ.

Related Posts

Share This

Lasă un răspuns


Get Widget
%d bloggers like this: