Acasă, la Răciula

"Mănăstirea Răciula, ctitorită în 1798, a fost şi este o importantă redută a ortodoxiei în Moldova."
Sufletul a simţit că a revenit acasă. Nici vântul tăios, nici norii deşi nu erau în stare să risipească dulcele fior al reintrării într-un spaţiu sfinţit de lacrimi ale pocăinţei, rugăciuni necontenite şi dragoste fără de margini faţă de Dumnezeu. Biserica de vară “Naşterea Maicii Domnului” era plină de o lumină palidă şi de crizanteme. După rostirea “Crezului” s-a întâmplat ceva în cer şi o lumină vie, întremătoare, dătătoare de viaţă a năvălit prin ferestrele mari, inundând şi înălţând inimile credincioşilor. Cuvintele “Sus să avem inimile” au răsunat deosebit de solemn, fiind rostite de duhovnicul mănăstirii, părintele Pafnutie, care cu o deosebită evlavie a săvârşit serviciul divin.
Mănăstirea Răciula, ctitorită în 1798, a fost şi este o importantă redută a ortodoxiei în Moldova. În 1959, Puterea Sovietică nu a reuşit s-o închidă decât folosind forţe impunătoare. Creştinii din Răciula au venit cu sape, cu ce avea fiecare şi s-au pus zid în jurul mănăstirii cu nume simbolic “Oltea Doamna”. Ori de câte ori miliţienii încercau să se apropie de biserică erau întâmpinaţi cu furci şi topoare. În cea de a zecea zi au fost trimişi asupra lor 300 de miliţieni. A murit un om, trei au fost grav răniţi, iar stareţa mănăstirii şi opt dintre săteni, consideraţi a fi instigatori la revoltă, au fost trimişi în închisoare.
Au închis mănăstirea, dar sămânţa călugăriei n-au putut-o închide. Fiindcă Răciula este o aşezare monahală ce se asemuie unui sat în care fiecare măicuţă are propria-i gospodărie. Astăzi Mănăstirea Răciula este condusă de egumena Eustafia, care se află aici încă de la vârsta de 6 ani. Sfântul locaş cuprinde două biserici, stăreţia, două corpuri de chilii, două trapeze, o bucătărie, o gospodărie auxiliară, 75 case-chilii şi 4,5 hectare de teren agricol. Din circa o sută de vieţuitoare ale mănăstirii, cele mai în vârstă locuiesc în chiliile cu gospodărie privată, celelalte – în corpurile de chilii, ducând o viaţă monahală de obşte.
Maicile şi surorile, îndeplinesc cu stricteţe rânduiala monahală, ale cărei elemente esenţiale sunt ascultarea, rugăciunea şi postul.