Haina sufletului

Apr 13, 2011 by

"Dacă pentru a curăţa petele mari de pe o haină obişnuită e nevoie de detergent şi de mult efort, pentru cea a sufletului – de post, rugăciune şi faptă bună."

"Dacă pentru a curăţa petele mari de pe o haină obişnuită e nevoie de detergent şi de mult efort, pentru cea a sufletului – de post, rugăciune şi faptă bună."

În zilele noastre, precum în toate timpurile, omul este preocupat într-o măsură destul de mare de înfăţişarea sa exterioară, urmărind cu mare interes evoluţia modei, ca nu cumva rămânând în urmă, să fie respins de societate.

Imaginaţi-vă ce ar fi, dacă la o nuntă frumoasă ar apărea un om cu o haină murdară şi urât mirositoare? Desigur ar fi dat afară în aceeaşi clipă. Dar noi cu ce haină a sufletului ne prezntăm de obicei în faţa Împăratului Hristos de cea mai luminată şi sfântă zi a anului – Învierea?

Pentru a arăta bine, omul este predispus să jertfească o mare parte din timpul şi avuţia sa, totuşi nimeni nu şi-ar da viaţa pentru cea mai frumoasă haină din lume. Istoria însă ne demonstrează că există o haină pe care pentru care cu mare bucurie şi-au jertfit vieţile mulţi creştini – şi anume haina sufletului. Ea este cea mai de preţ şi unica cheie spre veşnicie. Pentru a dobândi strălucirea ei perfectă, este nevoie de credinţă, nădejde şi dragoste curată faţă de Dumnezeu şi semenii noştri.

Dacă pentru a curăţa petele mari de pe o haină obişnuită e nevoie de detergent şi de mult efort, pentru cea a sufletului – de post, rugăciune şi faptă bună.

Sfinţii părinţi au avut grijă să ne transmită îndemnuri valoroase şi rânduieli pentru a ajunge, cu ajutorul lui Dumnezeu şi prin intermediul Sfintelor Taine ale Bisericii Dreptmăritoare la strălucirea desăvârşită a hainei sufleteşti, astfel alegându-ne veşnica bucurie de a participa la nunta Mirelui Hristos întru Împărăţia Sa.

Să nu schimbăm cel mai de preţ dar – nemurirea – pe cele trecătoare, care sunt doar pentru mofturile şi mândria noastră.

Irina PUŞCAŞ

prof. la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, mun. Chişinău

Lasă un răspuns


Get Widget
%d bloggers like this: