Biserica “Sfântului închisorilor”

Iul 11, 2011 by

Biserica „Sf. Gheorghe” din Sângerei. Aici a fost botezat mărturisitorul credinţei strămoşeşti Valeriu Gafencu

Biserica „Sf. Gheorghe” din Sângerei. Aici a fost botezat mărturisitorul credinţei strămoşeşti Valeriu Gafencu

Biserica din oraşul meu poartă hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Ea a fost construită de marii boieri Vasile Calmuţchi (l823-1888) şi de fiul acestuia Gheorghe Calmuţchi (1853-1915). Sfântul locaş a fost ridicat în anul 1870 din piatră, în formă de corabie.

Biserica nu a fost închisă şi nu a suferi în perioada regimului comunist. În ea se păstrează unele cărţi vechi: un Octoih care datează din anul 1833, o Evanghelie din anul 1840, un Ceaslov din anul 1845.

În prezent clerul bisericii este alcătuit din doi preoţi: protoiereul mitrofor Ioan Ursache, protoiereul Serghei Zubati, precum şi un diacon.

În anii 2003-2004, în oraşul Sângerei, a fost pusă temelia celei de a doua biserici cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Atunci când vorbim despre biserica „Sf. Gheorghe” din Sângerei nu putem să nu menţionăm faptul că în preajma acestui sfânt locaş s-a născut şi a copilărit Valeriu Gafencu, “Sfântul închisorilor”.

Casa părinţilor săi se află la o distanţă de 200-300 metri depărtare de Biserică. Aici a fost botezat acest mărturisitor al credinţei strămoşeşti, aici şi-a plecat genunchii la rugăciune, aici s-a unit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.

Pe data de 13 mai 2010 în oraşul nostru, pe locul unde cândva se înălţa casa părinţilor săi, a fost ridicată o troiţă în amintirea lui Valeriu Gafencu.

Astfel este Biserica din oraşul meu, însă când zic: „Biserica mea”, gândul mă duce şi la biserica zidită în sufletul meu.

Fiecare om, care a înţeles că viaţă fără Dumnezeu nu există, îşi doreşte Biserica din suflet să-i fie mare, ca să poată cuprinde o lume întreagă. Să-i fie frumoasă, strălucitoare, şlefuită de fapte bune. Ca atunci când gândul şi întreaga fiinţă vor sta îngenuncheate în Biserica din sufletul nostru, rugăciunile fierbinţi să ajungă până sus – la Făcătorul cerului şi al pământului, văzutelor tuturor şi nevăzutelor.

Roman BADRAJAN, elev în cl. a 6-a „d”

Liceul Teoretic „Olimp”, or. Sângerei

Articol prezentat la concursul “Biserica mea”

Concursul de poezii, eseuri şi fotografii “Biserica mea” continuă.

Bilanţul se va face de sărbătoarea Naşterii Mântuitorului.

Related Posts

Share This

Lasă un răspuns


Get Widget
%d bloggers like this: