Hristos se naşte! Slăviţi-L!

Dec 31, 2011 by

"Oare toţi dintre noi ştiu că, prin colinde, vestesc Naşterea Mântuitorului? Că nu îndeplinesc un oarecare ritual, ci aduc vestea unei ere noi, mai presus de moarte?"

"Oare toţi dintre noi ştiu că, prin colinde, vestesc Naşterea Mântuitorului? Că nu îndeplinesc un oarecare ritual, ci aduc vestea unei ere noi, mai presus de moarte?"

Pârtia lină a postului ne apropie de ziua evenimentului, care a servit drept ferment civilizaţional pentru Europa şi pentru întreaga lume, care ne-a deschis perspectiva vieţii veşnice. Trebuie să clarificăm bine sensul acestei sărbători, să ne transpunem cu peste două mii de ani în urmă pentru a ne pătrunde de starea lumii în care S-a născut Mântuitorul nostru. Numai astfel vom putea să aducem, asemeni magilor, aurul, smirna şi tămâia sufletelor noastre, care nu sunt altceva decât iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele, la picioarele pruncului nou-născut.

Sărbătoarea Naşterii Domnului este pregătită pe parcursul întregului post. Cântările Sfintei Liturghii sunt sobre şi înălţătoare. Anume în timpul acesteia simţi anvergura sărbătorii, colindele finale erupând ca o cascadă de lumină. Fără de serviciul divin, fără de biserică îşi pierd rostul forfota pregătirilor şi poposirile în magazinele cu vitrine strălucitoare. Trebuie să delimităm esenţa sărbătorii de atributele ei: mese, cadouri etc.

Oare toţi dintre noi ştiu că, prin colinde, vestesc Naşterea Mântuitorului? Că nu îndeplinesc un oarecare ritual, ci aduc vestea unei ere noi, mai presus de moarte?

Un sondaj efectuat între copiii din Germania a atestat că ei nu cunosc care este, de fapt, motivul cadourilor pe care le primesc. Pentru a evita asemenea situaţii vă propunem în acest număr fragmentul din Evanghelia după Matei în care se vorbeşte despre Naşterea Domnului şi alte materiale la această temă.

Leo BORDEIANU

Related Posts

Tags

Share This

Lasă un răspuns


Get Widget
%d bloggers like this: