Fiecare biserică simbolizează corabia lui Noe

Ian 11, 2011 by

Corabie

"Precum corabia lui Noe a izbăvit pe cei aleşi de moarte, aşa şi Biserica lui Hristos izbăveşte de moartea păcatului şi de chinurile iadului pe cei ce aleargă la sfintele altare să se roage şi rămân toată viaţa în această corabie a mântuirii."

De ce bisericile sunt în formă de corabie sau de cruce?

Deoarece fiecare biserică simbolizează corabia lui Noe din timpul potopului. Şi precum corabia lui Noe a izbăvit pe cei aleşi de moarte, aşa şi Biserica lui Hristos izbăveşte de moartea păcatului şi de chinurile iadului pe cei ce aleargă la sfintele altare să se roage şi rămân toată viaţa în această corabie a mântuirii. Iar cei ce ies din corabia Bisericii, adică sectele şi ateii, aceia se îneacă în marea relei credinţe şi în potopul păcatelor şi îşi pierd sufletul.

Bisericile, mai ales în Balcani, se construiesc mai mult în formă de cruce: fie aşa-zisa „cruce greacă”, cu braţele, adică absidele, egale, ca în Grecia, Bulgaria şi Rusia; fie în formă de „cruce latină”, ca în România. Adică, cu absidele laterale mai mici, unde stau cântăreţii, iar absida altarului mai mare, care, împreună cu naosul şi pronaosul, formează axul longitudinal al bisericii. Crucea este primul altar pe care S-a jertfit Hristos

Din ce cauză bisericile ortodoxe se zidesc cu altarul la răsărit şi de ce ne închinăm cu fata la răsărit?

Ne închinăm cu faţa spre răsărit pentru că Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, se numeşte „Răsăritul cel de sus”, „Luceafărul dimineţii” şi „Soarele mântuirii noastre”, Care răsare de la răsărit şi luminează pe tot omul ce vine în lume. Zidim bisericile cu altarul spre răsărit şi ne închinăm cu faţa spre răsărit, pentru că Raiul de unde a căzut omul „era la răsărit” şi pentru că răsăritul este simbolul Luminii şi al învierii Domnului, Care a înviat „pe când se lumina de ziuă”. Ne mai închinăm spre răsărit pentru că Fiul lui Dumnezeu va veni să judece lumea dinspre răsărit, cum spune El însuşi: Precum fulgerul iese de la răsărit şi se arată până la apus, aşa va fi şi venirea Fiului Omului (Matei 24, 27).

Lasă un răspuns


Get Widget
%d bloggers like this: