În biserică să intri cu smerenie

Ian 11, 2011 by

Mănăstirea Aleksandrovka, Ucraina

Mănăstirea Aleksandrovka, Ucraina

La intrare să-ţi faci de trei ori semnul crucii, unind împreună trei degete (cel mare, cel indicator şi cel mijlociu) în semnul Sfintei Treimi – Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Dumnezeu Sfîntul Duh, – iar celelalte două îndoindu-le în semnul credinţei în cele două firi ale lui Hristos – dumnezeiască şi omenească.

Conform tradiţiei bazate pe Sfânta Scriptură, fetele trebuie să fie în fuste medii sau lungi şi cu capul acoperit, iar băieţii cu capul descoperit.

Nu vorbiţi şi nu vă salutaţi zgomotos cu prietenii, cunoscuţii şi rudele. Deconectaţi din timp telefonul mobil. Închinaţi-vă doar la icoanele din centru, pentru a nu-i deranja pe cei prezenţi. De celelalte icoane vă veţi apropia mai târziu.

Fetele trec în partea stângă a bisericii, băieţii – în partea dreaptă. În timpul serviciului divin nu umblaţi fără treabă prin biserică. Iar la citirea Evangheliei, „Crezului” şi în timpul canonului euharistic nu e voie nici să pui lumânări sau să transmiţi ceva. Lumânările e de dorit să le aprindeţi înainte de slujbă ca apoi să nu vă sustrageţi de la rugăciune.

Dacă nu ştiţi când să îngenuncheaţi şi să vă faceţi semnuil crucii, urmăriţi reacţiile creştinilor mai în vârstă. Duminicile şi în perioadele de la Paşti pînă la Cincizecime şi de la Crăciun până la Bobotează nu se îngenunchează în amintirea Învierii Domnului.

Pentru a vă împărtăşi la Sfânta Liturghie trebuie să vă mărturisiţi la slujba de seară din ajun, să citiţi cele trei canoane – a Domnului nostru Iisus Hristos, a Maicii Domnului şi a Îngerului Păzitor – şi rugăciunile înainte de împărtăşanie. De sfânta împărtăşanie să vă apropiaţi cu mâinile încrucişate pe piept, cea dreaptă fiind deasupra. După împărtăşanie sărutaţi sfântul potir fără a vă face semnul crucii şi rămâneţi în biserică pentru a asculta cu atenţie rugăciunile de mulţumire.

Nu plecaţi din biserică înainte de terminarea serviciului divin – aceasta înseamnă lipsă de respect pentru sfinţenia bisericii şi păcat înaintea lui Dumnezeu.

Related Posts

Tags

Share This

Lasă un răspuns


Get Widget
%d bloggers like this: