A cunoaşte şi a mărturisi

Iul 28, 2014 by

_G201872 (2)e“Hristos a Înviat!” este salutul creştinilor pe parcursul a 40 de zile, până la Înălţarea Domnului. Acest salut care se reiterează an de an în perioada postpascală, iar de unii sfinţi, cum ar fi Sfântul Serafim de Sarov, era folosit anul împrejur, nu este o simplă constatare, cunoaştere a faptului, o paradă de erudiţie, ci o vestire, o mărturisire personală a faptului Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Mărturisind acest adevăr, noi devenim martori ai Învierii. Fără a ne transpune în timp cu aproape două mii de ani, coparticipăm la minunea şi bucuria evenimentului fără de care nu am fi avut certitudinea nemuririi sufletului şi a vieţii veşnice.

Credinţa ortodoxă nu este un mit şi vieţile sfinţilor nu sunt o poveste cum încearcă să interpreteze unii nou-”îmbisericiţi”. Pentru a fi ortodox nu este îndeajuns să cunoşti adevărurile credinţei, să le însuşeşti la lecţia de religie sau în mod autodidact, ci trebuie să ţi le asumi, să te pătrunzi de ele, să le trăieşti, să le mărturiseşti prin cuvânt şi prin faptă, prin viaţa ta. Prin viaţa care este irepetabilă şi, pornind de la vremelnica sa ipostază pământească, se proiectează în veşnicie.

Leo BORDEIANU

Related Posts

Share This

Lasă un răspuns


Get Widget
%d bloggers like this: