Viaţa Maicii Domnului

Aug 16, 2014 by

Pag 8 CarteEditura “Viţă Adevărată”

Chişinău, 2014

Tel. pentru achiziţii 079773339

Traducere – prot. Vasile Ciobanu.

Autoarea cărţii, scriitorul şi pedagogul ortodox Sofia Culomzina prezintă simplu, atractiv şi cu multe detalii viaţa Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Vă propunem în continuare un fragment privitor la Adormirea Maicii Domnului.

După cincisprezece ani de la înălţarea Domnului, când Maica Domnului a atins vârsta de 63 de ani, a mers odată să se roage pe Muntele Măslinilor, de lângă Ierusalim, iar mai apoi a coborât în grădina Ghetsimani, unde S-a rugat îndelung. În timpul rugăciunii, a avut o viziune, în care îngerul lui Dumnezeu I-a spus că în curând Ea va trece la cele veşnice. Revenind la Ierusalim, ea a început să se pregătească pentru ceasul morţii. Nu cunoaştem dacă suferea de vreo neputinţă, sau pur şi simplu ştia că se apropie sfârşitul vieţii Sale. În ajunul Adormirii Sale, ea a anunţat că ar dori să-i mai vadă o dată pe toţi Apostolii şi a rugat să fie înmormântată în grădina Ghetsimani. Dorinţa Ei a fost împlinită. În mod miraculos, Apostolii au sosit toţi (în afară de unul) la Ierusalim şi au stat în jurul Ei, împreună cu rudele, în clipa sfârşitului Ei pământesc.

Maica Domnului şi-a luat rămas bun de la ei, promiţând că nu va lipsi lumea de rugăciunile Sale şi Domnul Hristos a primit sufletul Ei în mâinile Sale. Îndeplinind dorinţa Ei, Apostolii i-au dus corpul în grădina Ghetsimani şi acolo l-au înmormântat. Tradiţia Bisericii spune că în ziua Adormirii Maicii Domnului, dintre apostoli lipsea doar Toma. El a sosit la Ierusalim în a treia zi după Adormire, întristându-se mult că nu a putut să-şi ia rămas bun de la Ea. Dorea nespus de mult să se închine trupului Ei, înmormântat într-o peşteră, precum era obiceiul în ţara aceea. Apostolii l-au condus într-acolo, însă nu au mai aflat corpul în acea peşteră. Din aceasta au înţeles că Maica lui Dumnezeu a fost înviată în trup de către Fiul Ei.

În Sfânta Scriptură nu se povesteşte nicăieri despre acest fapt, însă Biserica de la bun început şi mereu a crezut aşa. Biserica crede că Născătoarea de Dumnezeu, înălţată la cer, „întru Adormire (moarte) lumea nu a părăsit-o”, adică mereu Se roagă pentru oamenii care au nevoie de ajutorul Ei. Dumnezeu S-a arătat oamenilor, S-a descoperit lor, a pătimit pentru ei întru Domnul nostru Iisus Hristos, iar Maica lui Dumnezeu a fost acea fiinţă mai sfântă decât toţi oamenii, care a primit în sine pe Dumnezeu şi a devenit Maica Sa pe pământ.

Related Posts

Share This

Lasă un răspuns


Get Widget
%d bloggers like this: